torsdag 21. oktober 2010

Thessaloniki og Meteora - by og land hand i hand

Det var herlig å komme til Thessaloniki! Hellas' nest største by er en trivelig, livlig og akkurat passe stor by. Dessuten var det jo faktisk varmt da vi kom dit, og det var vi såpass uvante med at vi ikke skjønte at vi endelig kunne ha brukt sandalene våre.

I løpet av oppholdet fikk vi sett sporene fra byens spennende historie: Ruiner fra romertiden, de gamle bymurene fra den gang den var den nest viktigste byen i det Østromerske riket (Bysants), og et gammelt tyrkisk bad fra den ottomanske tiden. I denne perioden flyttet mange muslimer og jøder til byen. I likhet med jødene i Budapest, kom også jødene i Thessaloniki som følge av forfølgelsene i Spania og Portugal på 1400-tallet. Byen var den største jødiske byen i verden i minst tohundre år, og av 130 000 innbyggere på starten av 1900-tallet, var 60 000 sefardiske jøder.


I den ottomanske perioden var Thessaoloniki det største handelssenteret på Balkan, og i 1881 ble Tyrkias store reformator, Kemal Atatyrk født der. Vi besøkte huset der han vokste opp. Det er i dag et museum som ligger i tilknytning til det tyrkiske konsulatet. Thessaloniki ble en del av Hellas først i 1912.

Som sagt er Thessaloniki en livlig by. Kafeene er fulle av unge mennesker - også midt på dagen - og vi spurte vår hotellmann om hvordan dette kunne ha seg. Han hadde et par teorier: For det første er det mange studenter i byen; Thessaloniki er den største universitetsbyen i Hellas. For det andre er det mange mennesker i frie yrker som gjerne pleier sine forbindelser på kafeene. For det tredje er det stor arbeidsløshet i Hellas. Han fortalte også at det i Hellas er vanlig at foreldre og spesielt besteforeldre, forsørger de unge og arbeidsledige. Han lurte på om det samme er tilfelle i Norge, og vi er vel rimelig sikre på at det ikke er spesielt vanlig - eller tar vi feil? Pga den sene ankomsten til Thessaloniki, fikk vi bare en kveld ute på byen. På restaurantene var det da fullt av mennesker, og mange steder var det levende musikk. Stemningen var i det hele tatt slik at vi begynte å lure på om det var noe spesielt som ble feiret. Det var jo tross alt onsdag! Vi spurte hotellmannen, men nei - dette var ikke noe spesielt. Sånn er det hver kveld i Thessaloniki!!


Så vi kunne forsåvidt godt ha blitt lenger i Thessaloniki, men vi reiste allikevel videre, og for første gang har vi avveket fra den planlagte reiseruten. I stedet for å reise rett til Delfi, har vi tatt turen til Meteora i det sentrale Hellas, hvor vi i dag har vært ute og sett på klostrene som ligger på toppen av høye klipper. Disse klostrene ble bygget på 1500-tallet og var opprinnelig svært vanskelig tilgjengelige. I dag har man atkomst via trapper og/eller broer, og det finnes også kabelbaner for frakting av byggematerialer og varer. Meteora er en av de største turistattraksjonen i Hellas, men det er allikevel forbausende stille her i Kalambaka - den største av byene i området. Kontrasten til Thessaloniki er slående.

Til tross for litt grått vær, ble dagens tur veldig bra. Vi har brukt apostlenes hester, gått hele runden og besøkt tre av klostrene, bl.a. Agia Triada, hvor sluttscenen til James Bond-filmen "For your eyes only" ble spilt inn. :-) I tillegg til de fantastiske fjellene og klostrene på toppen av dem, var det spesielt interessant å se noen eldgamle manuskripter i det største av klostrene, Megalo Meteora. Der fantes det bl.a. manuskripter fra 800-tallet! Så gamle bøker har vi aldri sett før!

3 kommentarer:

MrsM sa...

Fikk akkurat lenken deres av Ingeborg. For en spennende reiserute! Gleder meg til å følge med.

Anette sa...

Så hyggelig, Mrs M. :-)

MrsM sa...

MrsM igjen: Prøver å komme oss etter gårsdagens blizzard. Det er her akkurat som i Norge - totalt kaos etter høstens (vinterens) første snøfall. Når det blåser storm i tillegg (reginaoslo.blogspot.com), blir det ekstra uframkommelig. God togtur videre!
Hilsen Kari