lørdag 16. oktober 2010

Den jødiske bydelen i Budapest

Selv om vi nå har reist videre, har vi lyst til å skrive litt mer om oppholdet vårt i Budapest, hvor vi bodde vi midt i den jødiske bydelen. De fleste jødene i Ungarn kom fra Spania og Portugal på 13-1400 tallet som følge av forfølgelsene der, og før 2. verdenskrig fantes det rundt 800.000 jøder i Ungarn (300.000 i Budapest). Etter den tyske okkupasjonen i 1944, ble det satt opp en ghetto i den jødiske bydelen, hvor svært mange mennesker levde på et lite område under forferdelige forhold. Idag bor det rundt 100.000 jøder i Ungarn, de fleste i Budapest, men bare 20.000 er praktiserende.

I de senere år har flere yngre jøder inntatt bydelen igjen og startet kafeer og annen virksomhet. Det gjør at bydelen virker levende og spennende. Her ligger verdens nest største synagoge som kan romme 3000 mennesker. I tillegg er det et museum og en minnepark som har fått navn etter den svensk diplomaten Raol Wallenberg, som ledet redningsaksjonen av jødene i Ungarn.

I Ungarns kulturelle og intelektuelle liv har jødene spilt en viktig rolle. Vår guide i synagogen mente at 16 av Ungarns 17 Nobelprisvinnere hadde jødisk bakgrunn. Elie Wiesel og Milton Friedman er de mest kjente.

Og mens vi skriver om Budapest synes vi det er verdt å skrive noen ord om vår siste kveld der: Vi hadde lest et sted at MÁV Szimfonikus Zenekar skulle holde konsert i Nasionalmuseet den dagen, og ettersom det var gratis og Nasjonalmuseet sto på ønskelisten vår, la vi en plan som gjorde at vi kunne få med oss både museet og konserten. Det ble en fantastisk opplevelse. Orkesteret spilte flere verker av to ungarsk-amerikanske komponister, som har skrevet mye filmmusikk: Jenö Zádor og Miklós Rózsa. Spesielt Rózsas Sinfonia Concertante med solistene Barnabás Kelemen og Dóra Kokas var en stor opplevelse, men også resten av konserten var veldig bra. Og det er vel grunn til å anta at de to utvandrete komponistene også var jøder. Etter konserten spiste vi en nydelig middag på den nærliggende, gamle, Theatercafé-lignende Muszeum restaurant, før vi avsluttet kvelden på klubben Szimpla Se bilder her. Dette går for å være en av Budapest' aller hippeste klubber - og den ligger midt i den jødiske bydelen.

2 kommentarer:

Ingeborg sa...

Det høres så bra ut! Hvor lenge har dere planlagt (reiserute og sparing)? Dere har sånn før og etter jul - skal dere hjem til jul, eller ...?

Anette sa...

Ja, vi skal hjem til jul. Vi flyr hjem fra Dubai og så starter vi opp i Sør-India i januar. Vi har vel planlagt ca 2 år, og reiseruten har vært endret MANGE ganger under veis. Den er selvsagt fortsatt mulig at vi gjør forandringer, men vi er egentlig ganske fornøyde med den planen vi har nå. :-)