tirsdag 23. november 2010

Litt om økonomi og politikk og sånt











Vi har nå reist rundt i Tyrkia i noen uker, og har lyst til å skrive litt om forholdene i landet. Det vi skriver er basert på hva vi har sett, det vi har hørt fra folk vi har truffet, og fra det vi har lest bl.a. i et Tyrkia-bilag fra Economist som kom for noen uker siden.


Da vi reiste rundt på den turkise kysten, la vi merke til enorme flater med plastbelagte drivhus. Da vi kom kjørende ned mot Demre syntes vi at byen så ut til å bestå av noen blokker omgitt av et hav av plasttak. Det samme syntes vi om landsbyen Kinik og andre steder vi besøkte. Det er tydelig at drivhus med tomater er blitt en viktig næring her.

I flatlandet er nok jorden god, men der jorda er skrinn ser det ut som om det er lagt noen lastebillass med god jord oppå den karrige og steinete jorden som er her i utgangspunktet. Oppå dette monteres et enkelt reisverk som det tres plast over og dermed har man et drivhus for å dyrke tomater.

Men nå er produksjonen og eksporten av tomater truet av en møll kalt ‘tuta absoluta’ som sprer seg i høyt tempo over hele verden. En tomat som er angrepet får svarte prikker inni og utenpå, og det har vært tilfeller hvor hele eksportlass har måttet destrueres. Du har kanskje sett dette i tomater du har kjøpt i innvandrerbutikken din, men foreløpig er ikke møllen noe problem i Norge.

Møllangrepene er trist for familier som kanskje har lånt penger for å satse på tomatproduksjon. Arbeidsløsheten her i landet er allerede høy, rundt 10 prosent og spesielt høy blant unge og kvinner. I tillegg er yrkesdeltakelsen for kvinner lav, og den synker.

Forøvrig ser det ut som land og folk er preget av optimisme. Økonomien har siden 2000 hatt en kraftig vekst, på linje med India og Kina. Dette er noe helt annet enn forholdene i nabolandet Hellas og de andre kriserammete økonomiene i Europa. Det er byggevirksomhet overalt her, og mange hus ser relativt nye ut. Kanskje ikke så overraskende når vi leser at Tyrkia er verdens største eksportør av sement, og storprodusent og eksportør av bygningsmateriell.

Turisme er også en viktig næring og antallet turister er økende. Flest turister kommer fra Tyskland, Russland og Storbritannia.

Fødselsraten er høyere enn i Europa, og befolkningen ung. Litt overraskende for oss, er det også et innvandringsoverskudd. Dette skyldes at det kommer mange innvandrere bl.a. fra Iran, Kaukasus og Sentralasia. En stor del av innvandrerne havner i bygningsbransjen. Ellers sliter man med et lavt utdanningsnivå, og det er fortsatt en del analfabetisme her (13% totalt), spesielt blant jenter i de østlige områdene. Myndighetene har forøvrig etablert et program for å få tyrkiske emigranter som arbeider ved utenlandske universiteter til å flytte tilbake og undervise hjemme i stedet.

Internasjonalt begynner Tyrkia å spille en rolle som regional stormakt, med et godt forhold til alle nabolandene. Til og med det tradisjonelt dårlige forholdet til Hellas er kraftig forbedret. Det samme gjelder Armenia. Det tradisjonelt gode forholdet til Israel blir derimot gradvis dårligere, og episoden der ni tyrkere på vei til Gaza ble drept i internasjonalt farvann, forsterket dette.

Når det gjelder forhandlingene om medlemskap i EU er det nesten ingen utvikling. Årsaken til dette er særlig knyttet til Kypros-problemet. Motstanden mot tyrkisk medlemskap er sterk bl.a. fra Tyskland og Frankrike, men Economist refererer at enkelte mener at EU nå trenger Tyrkia mer enn Tyrkia trenger EU. Med sine 78 millioner innbyggere vil Tyrkia i løpet av få år bli like stort som Tyskland.

Tyrkia har de siste 10 år vært styrt av det muslimske partiet AKP som har fått til en kraftig velstandsøkning. Til muslimer å være, virker også Tyrkia relativt liberalt, men pressefriheten er begrenset. Det ligger også militære anlegg sentralt i alle byer vi har vært i, og vi opplevde en gang at bussen vår ble stoppet for kontroll der alle unntatt vi måtte vise ID.

I følge Economist går ca 50% av kvinnene i Tyrkia med hijab og andelen er økende, men det er fortsatt forbudt med hijab på universitetene. Det har nylig vært en større sak at presidentens kone, i en sekulær stat, hadde på seg hijab under Hillary Clintons besøk for noen uker siden. Det har aldri skjedd før.

Ingen kommentarer: