mandag 29. november 2010

Turister i Teheran

Tiden flyr, og ettersom vi bare har visum for 15 dager i Iran og har mye vi vil se, reiser vi videre allerede i morgen. Teheran kan vel ikke akkurat kalles en vakker by. Den har ikke den slags praktbygg som vi har sett i mange andre byer, ikke minst Istanbul, men det er rent og ordentlig her og det finnes en effektiv metro som gjør det greit å komme seg rundt. Vi har foreløpig oppholdt oss i byens sentrale strøk, hvor vi har besøkt Nasjonalmuseet, basaren og Golestan-palasset. Vårt inntrykk av iranere har ikke endret seg. De aller fleste er hyggelige, høflige og hjelpsomme – og selvfølgelig litt nysgjerrige på sånne som oss. Det kryr jo ikke akkurat av turister her (vi tror kanskje vi så et par som KAN ha vært turister i dag). Det at det er lite turister gjør også at det er lite masing. I basaren i dag, for eksempel, var det nok av folk, og også en god del teppeselgere som gjerne ville vise fram varene sine. Men de aller fleste er opptatt med sitt, og den teppeselgeren vi faktisk ble med, var absolutt ikke pågående da vi takket for titten og teen. Vi hadde jo hele tiden fortalt ham at vi var på reise og ikke kom til å kjøpe noe. Når det er sagt så var det mange flotte tepper å se, og det skal vel ikke utelukkes at vi en eller annen gang kan komme tilbake hit på teppehandel.

I Nasjonalmuseet fikk vi skjerpet interessen for irans spennende historie, med bl.a. 7000 år gammel, særdeles godt bevart keramikk, tavler med kileskrift og ikke minst flotte ting fra Persepolis. I Golestan-palasset fikk vi et inntrykk av Irans noe nyere historie. Palasset er det eldste historiske monumentet i Teheran, og har både vært kongelig residens og regjeringslokale. I dag er palasset, som består av flere bygg inne i en hage, et museum. Spesielt inntrykk gjorde den store mottakelsessalen.


Begge disse museene har vært skikkelige apetittvekkere med tanke på andre steder vi skal besøke i Iran.

Teheran har i det hele tatt vært en positiv opplevelse (selv om vi har fått med oss at det har vært bombeangrep mot to atomfysikere her i dag). Trafikken er vill, men den er ikke verre enn i Kairo. Det finnes nok kanskje mer system her, men sjåførene er mer aggressive og det er forvirrende at trafikkreglene ikke gjelder for motorsyklister. De kan tydeligvis ignorere både trafikklys og kjøreretning uten at det får konsekvenser.

Vi har tatt det ganske rolig mens vi har vært her. Det at den ene av oss må gå innpakket i kåpe og skaut og faktisk også har brukt ordentlige damesko på sightseeing, gjør noe med farten, og det skal ikke stikkes under en stol at det er veldig deilig å ha et komfortabelt hotellrom hvor man kan hive hijaben og slappe av mellom slagene.

Men dette med kleskoder er nå engang noe man må forholde seg til i Iran, og hva vi egentlig mener om den saken kan vi kanskje skrive mer om senere.

Ingen kommentarer: