lørdag 6. november 2010

Kurban Bayramı og Pastırma Yazı

Reisen fra Kastellorizo til Kas i Tyrkia gikk helt som planlagt: Vi overleverte passene våre til kapteinen om morgenen og gikk deretter til badeplassen og tok oss en lang og fin svømmetur. Etter en siste lunsj i Hellas kunne vi gå om bord i Meis Express og slå oss ned i saccosekkene på dekk. Været er fortsatt vidunderlig, så den 20 minutter lange overfarten var bare deilig. Vi måtte vente en knapp halvtime på at passene våre ble behandlet, og så ble vi fraktet med bil det korte stykket til Hideaway Hotel.


Så nå er vi i Tyrkia – et helt nytt land og også en ny verdensdel. Det er mye som er likt i Hellas og i Tyrkia, men det er også mye som skiller de to landene, og det er ganske rart når den geografiske avstanden er så liten. Noen av de tydeligste forskjellene er selvsagt knyttet til religion: Å bli vekket av muezzinen kl. 04 om morgenen for eksempel. En del kvinner kler seg annerledes her og en del bruker hijab, men mange gjør det ikke. Arkitekturen er annerledes, men denne byen er også sterkt preget av hoteller og leilighetskomplekser som ikke er så ulike dem man ser andre steder. Andre påfallende ting er det store antallet frisører og barberere og alle minibussene. Det virker som om det er færre biler her enn i Hellas, og så er det nok flere fattige mennesker.

Kanskje er det bare fordi vi bor på Hideaway, men vårt inntrykk etter et døgn i landet er at folk er uvanlig serviceinnstilte. Standardsvaret til vår unge bartender, sjåfør og altmuligmann når vi ber ham om noe, er: “Of course!” og alle andre vi har møtt i dag har også vært utrolig hyggelige og vennlige. Om dette er et trekk ved tyrkere generelt, eller om det skyldes at vi er i en by som er avhengig av at turistene skal trives, finner vi nok ut i løpet av de nærmeste ukene.

Og Kas er en nydelig by. Selv om det er en turistmetropol, er det få store hoteller i byen. Det er derimot massevis av mindre hoteller og små pensjonater. Byen har ca 7000 fastboende innbyggere, og mange flere turister i sesongen.

Nå i november er sesongen egentlig over, men det er allikevel mange som ennå ikke har stengt. Grunnen til det er at den islamske høytiden Kurban Bayramı (Eid ul-Adha) starter neste mandag. Da feirer man Abrahams vilje til å ofre sin sønn. Det er årets viktigste høytid i Tyrkia og alle får fri i 4-5 dager. Nå høytiden i tillegg starter på en mandag betyr det fest og ferie i over en uke, og da reiser man! Så her i byen venter man på tusenvis av ferierende tyrkere neste helg, og det er klart det ville være dumt å stenge restauranter og hoteller da.

På grunn av den store reisevirksomheten under Kurban Bayramı, ser vi at nettstedet Turkey travel planner anbefaler at sånne som oss forsøker å unngå reising akkurat i dagene før høytiden starter og når den slutter, og det vil vi forsøke å ta hensyn til. (Reiseguiden advarer også mot å leie bil under høytiden). En annen faktor som har en viss innvirkning på våre videre reiseplaner har med været å gjøre. Vår reiseguide (Rough guide) sier: “Late October and early November feature the Pastırma Yazı (Indian summer), an idyllic time here”. Vi trodde bare vi var heldige med været, men så viser det seg altså å være et fenomen. ;-) Værmeldingene fremover er i alle fall så gode at vi nødig legger turen nordover før det er nødvendig.

Så nå lurer vi litt på om vi bare skal bli her en riktig god stund og nyte solen og varmen og svømme så mye vi kan. Om 12 dager skal vi være i Istanbul, og det burde gi rom til enda et reisemål eller to, selv om vi holder oss her til over neste helg.

Ingen kommentarer: