onsdag 23. februar 2011

Hvorfor ikke spise insekter?

Dette spørsmålet stiller Marcel Dicke i et foredrag publisert på det interessante nettstedet Ted.com. Et insekt er ikke noe annet enn et dyr med 6 ben, og 80% av verdens mennesker spiser allerede insekter - ikke bare fordi de må, men fordi de synes det er godt!! Totalt finnes det mange flere insekter enn andre dyr på jorda. Det gjelder både i antall arter (6 millioner) og kjøttmengde. Over 1000 ulike insektsarter blir spist i dag, og dette gir en mye større variasjon enn hva tilfellet er med kjøtt og fisk.

I den vestlige verden spiser vi i gjennomsnitt 80 kg kjøtt per person per år. I utviklingsland er tallet 25 kg per person, men med den velstandsøkningen som finner sted i bl.a. Kina øker konsumet veldig. Hvis 1/3 av verdens befolkning øker sitt konsum får vi en enorm etterspørsel etter kjøtt. I tillegg har vi en befolkningsøkning som kan føre til at vi blir 9 milliarder mennesker på jorden i 2050.

I dag brukes ca 70% av verdens landbruksarealer til kjøttproduksjon. 10 kg fòr kan gi 1 kg storfekjøtt, 3 kg svinekjøtt, 5 kg kylling - eller 9 kg gresshopper. Og gresshopper har en like god ernæringsverdi som annet kjøtt. Når 10 kg fòr bare gir 1 kg storfekjøtt betyr det at de resterende 9 kg blir til møkk, noe som igjen fører til drivhusgasser. En annen god grunn til å spise insekter i stedet for f.eks. gris, er at insekter er så ulike mennesker at vi i liten grad deler samme sykdommer.

Så Dickes oppfordring er klar: Prøv selv! Og det var det Jan gjorde da vi endelig kom over denne typen mat på markedene i Thailand. Han begynte forsiktig med en porsjon sommerfugllarver. Disse ser rimelig ufarlige ut, og smakte slett ikke verst. Neste dag smakte han på to arter til. Det gikk også ganske bra, men de store dyrene som kan ha vært en slags gresshopper, men som lignet litt på kakkerlakker, var en utfordring. Kanskje de skulle vært skrelt først?

Se gjerne videoen selv, den tar ca 16 minutter.

4 kommentarer:

Hilde sa...

Det frister vel ikke så mye for meg men vi spiser jo allerede reker som ikke er så ulikt gresshopper f.eks.

Anette og Jan sa...

Anette har heller ikke så veldig lyst til å smake, og går nok heller over til vegetarmat før insekter. :-)

Robin sa...

Jeg prøvde noen friterte sirisser på Khao San i Bangkok, men de var så overstekte at de bare smakte salt gress. Antakelig mest en turist-ting. Prøvde også boliviansk kjempemaur en gang, og mener å huske at det smakte litt som popcorn.

Anyways, hovedproblemet med å spise sånt er vel at de ser som oftest ganske creepy ut.

Anette og Jan sa...

Og så er det jo en del insekter som lever livet sitt på litt ugreie steder. Men det er nok ikke dem man spiser.