lørdag 5. februar 2011

Kokekurs igjen - thaimat denne gangen

Den morsomme opplevelsen med kokekurset på Sri Lanka ga mersmak, så da vi kom hit til Chiang Mai og oppdaget at det kryr av kokekurs her, var ikke spørsmålet om vi skulle på kurs, men hvilket vi skulle velge. Hotellet vårt anbefalte Smartcook som tar kursdeltakerne med ut på landet, og vi syntes det hørtes ut som et bra konsept.

I går morges ble vi dermed plukket opp på hotellet og fraktet i fellesdrosje til jernbanestasjonen hvor hele gruppen på 11 kursdeltakere ble samlet. De 25 kilometrene ut til Pa Sao tok 20 minutter med lokaltoget, og så steg vi av på den lille stasjonen hvor det sto en rad med sykler og ventet på oss.

I rolig tempo syklet vi inn i landsbyen hvor vi stoppet ved en hvitløksfabrikk og ved et tre hvor folk satt og renset loang, en frukt som ligner på lichi, men er mye søtere. På hvitløksfabrikken sitter folk og renser hvitløk fra morgen til kveld. Hvitløken tørkes og går videre til en fabrikk som produserer currypasta, og lønnen de får for å rense hvitløk kan bli opptil 20 kroner dagen hvis de jobber riktig raskt. Vår lærer og guide fortalte at folk på landet stort sett er selvforsynte med mat, så de klarer seg med dette, men det er allikevel tankevekkende når vi ser velstanden og prisnivået her i byen. Vi synes selvsagt det er billig her, men det hender vi betaler 10 kroner for en kaffe eller et glass juice.

Etterpå syklet vi ut på jordene og fikk se åkre med thaibasilikum og andre urter og grønnsaker, og vi fikk også være med på å plukke noen av de ingrediensene vi behøvde til maten vår.

Deretter var det bare å sette i gang med hakking og koking og det var ikke mindre morsomt enn på Sri Lanka, selv om dette var et mer "proft" opplegg. På dette kurset fantes det nemlig assistenter som forberedte en god del av ingrediensene for oss. Det gjorde at vi kunne konsentrere oss om å lære om de spesielle råvarene, og til å få prøve ut teknikkene. Alle fikk koke og spise sin egen mat. Heldigvis var vi to så lure at vi valgte ulike retter, og fikk dermed smake på ekstra mange ulike ting.

Læreren vår var dyktig og vi lærte at det er viktig å være organisert når man lager thaimat: Alle ingrediensene må gjøres klare på forhånd, for når man først begynner kokingen går det fort. Det gjelder særlig for wokete retter. Vi lærte også at det viktigste for å få fram den skikkelige thaismaken er å finne balansen mellom sterkt, salt, søtt og surt.

For hver annen rett som var klar, satte vi oss til bords for å nyte produktene og etter tre slike økter var vi riktig gode og mette og veldig fornøyde med alt vi hadde lært. Så var det bare å sykle tilbake til stasjonen for å ta toget tilbake til byen.

Så da kan vi krysse av for kokekurs nummer to på denne reisen, og man skal ikke se bort fra at vi kan komme å prøve oss på enda flere asiatiske kjøkken, for dette synes vi er en både morsom og interessant form for aktivitet.


1 kommentar:

hilde sa...

Mat er halve opplevelsen med å reise!