fredag 1. april 2011

Sapa - siste stopp i Vietnam

I løpet av de siste tre ukene har vi reist gjennom hele Vietnam, fra Kambodsjagrensen i sør til Kinagrensen i nord, og dette er et land som er omtrent like langt som Norge. Sapa ligger riktignok noen mil sør for grensen, men stasjonsbyen Lao Cai, som vi ankom med tog klokken 5 i går morges, er også grenseby til Kina, så vi er ikke langt unna. Fra Lao Cai gikk turen videre med minibuss opp til Sapa på 1542 m.o.h. At vi har kommet høyt kan godt merkes! Her er det kaldt både ute og inne, men vi har varme dyner og lider ingen nød.

Sapa er en by på ca 7000 innbyggere som ligger i et naturskjønt område med høye fjell og bratte risterrasser. I kolonitiden var dette et sted franskmennene reiste til for å slippe unna den verste heten i Hanoi om sommeren, men det er ikke mye igjen av den gamle koloniale bebyggelsen her nå. I dag kommer turistene hit på grunn av den vakre naturen og de mange minoritetsfolkene. Vi hørte og lærte mye om disse etniske gruppene (Hill tribes) da vi var i Thailand, og vi var også innom et par minoritetslandsbyer da vi var på trekking i Chiang Dao, men i de landsbyene var ikke turisme noen "big business". Det er den derimot her. Da vi kom ut på gaten i går morges ble vi umiddelbart omringet av en gruppe Hmong-kvinner som ville vite hvor vi er fra, hva vi heter, hvor mange barn vi har osv. Hmong-folket er den største minoriteten i Sapa-området og et folk som har vært i Vietnam i over 300 år. De er kjent for å være utadvente, men grunnen til at de svermer rundt turistene er selvfølgelig at de ønsker å selge håndarbeider og andre souvenirer til oss. Det virker som om de har en regel om at den som først begynner å snakke til en nyankommet har en spesiell rett på vedkommende, så det gjelder å være raskt på pletten.

De ulike minoritetsgruppene kjennetegnes ved sine spesielle klesdrakter, spesielt hos kvinnene, og det er virkelig flotte og fargerike klær de bruker. Undergrupper av de forskjellige folkegruppene får navn etter fargen på klærne de bruker. Her i Sapa er det flest Svart Hmong (med svarte turbaner) og Rød Dao (med store røde hodeplagg). Tay-kvinnene bruker fargerike rutete skjerf på hodet, men det er også mange Hmong-kvinner som har begynt å bruke sånne skjerf.

Vi har hatt to fine dager i Sapa, til tross for kulden. Både i går og i dag har vi, sammen med en ung guide av blandet etnisk opprinnelse, gått turer gjennom noen av landsbyene i området. I går opplevde vi også at tåken lettet noen timer, og vi fikk både sett og fotografert de vakre risterrassene her omkring. I landsbyene vi har besøkt bor det Hmong- og Tayfolk og det har virkelig vært en opplevelse å kunne observere folke- og dyreliv på nært hold.

Nå gjenstår en kald kveld her i Sapa før vi reiser inn i Kina i morgen tidlig. Hvis vi kan stole på værmeldingene så ser det ut som om vi vil møte våren der.

Ingen kommentarer: