torsdag 31. mars 2011

Hanoi og Halong

Vi har lært at i Vietnam har alle navn en betydning, og til stedsnavnene er det ofte knyttet en legende. Ha betyr lande (verb) og Long betyr drake, så Halong betyr landet drake og er knyttet til legenden om drakene som kom og hjalp vietnameserne i frigjøringen fra Kina for 1000 år siden, og som synes det var så fint i Halong at de bestemte seg for å lande der. I Hanoi landet Anettes mor, Lise, for noen dager siden, så vi kunne jo kalle byen Hamama, men det er kanskje best å holde seg til det originale navnet.

Hanoi ble Vietnams hovedstad allerede i det 7. århundre. Fra 1010 til 1802 var byen med få avbrytelser det politiske senteret for et uavhengig land, noe som gjør byen til en av de eldste hovedsteder i Sørøst-Asia. Under Nguyendynastiet ble Hanoi imidlertid overskygget av Huế som ble den keiserlige hovedstad.

Vi bodde i byens gamle kvarter som ligger like ved Hoan Kiem-sjøen. På begynnelsen av 1900-tallet besto Hanoi av 36 gater i dette området. Hver gate var oppkalt etter den handelen som ble drevet i akkurat den gata, og fortsatt har gatene navn som Skomakergata og Silkegata. Overalt kryr det av restauranter og små kjøkken som tilbereder all slags gatemat, og da Anette og Lise deltok på et kokekurs en morgen, gikk turen først gjennom markedsgatene. Der finnes virkelig alt som kan (og ikke kan) spises. Ingen ting av det slaktete dyret går til spille, og av det mest eksotiske var kanskje grisetryner og kyllinghoder.


Men Hanoi består i dag av mer enn det gamle kvarteret. I tillegg til Hoan Kiem-sjøen finnes det flere andre sjøer i byen. Vest-sjøen er den største, og i området rundt denne finnes det mange templer og kafeer. I det franske kvarteret ligger gamle villaer og herskapshus, og det er her vi har funnet vår yndlingsrestaurant, Le Tonkin.


Ellers bør vi nevne vanndukketeateret, som var en veldig morsom opplevelse, og litteraturtempelet som er Vietnams eldste universitet grunnlagt i 1070. Dette er et viktig utfluktsmål for vietnamesere og hele området kryr av barn og ungdom på skoletur.
Etter tre fine dager i Hanoi var turen kommet til et obligatorisk Halong-bay-cruise. Vi har iallefall aldri hørt om noen som har vært i Hanoi uten å skulle ha med seg en tur til bukta med de karakteristiske kalksteinsøyene. Det står i bøkene at det skal være rundt 1900 øyer, men vår guide forsikret oss om at det tilsammen er mer enn 3000 øyer i bukta.

Vårt cruise gikk med junken Paloma, og det eneste vi har å utsette på selve turen var at vi faktisk ikke cruiset særlig mye. Lugarene, maten og aktivitetene var veldig bra. Vi fikk bl.a. besøke en flytende landsby og en stor spennende grotte. Turen rundt landsbyen kunne vi velge å gjøre med kajakk, så da fikk vi prøvd det også. Og det var en opplevelse å starte dagen med Tai Chi. Det var så fint å stå der på soldekket og se utover hav og øyer mens vi fikk en lyninnføring i tradisjonell vietnamesisk morgengymnastikk.

Bussturen mellom Hanoi og Halongbukta er vi derimot ikke spesielt imponert over og hvis vi skal gi noen råd om Halongcruise så er det for det første og ta en tur med to overnattinger, og for det andre å vurdere privat transport. Med en dag ekstra ville vi kommet mye lenger utover i bukta, og bussturen som skulle ta 3 1/2 time tok i realiteten 5 på grunn av mye trafikk og henting av medpassasjerer på hotellene i Hanoi. Dette gjorde at vi følte at vel mye av de to dagene ble tilbragt på bussen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tai Chi og kajakk!! I like it! Kos dere videre og hils! Jorid