tirsdag 22. mars 2011

Fra Hoi An til Hué

Vi følger turistløypa nordover og har nå kommet fram til den gamle hovedstaden Hué. De 12 milene hit gikk med taxi og vi gjorde flere stopp underveis. Det fineste var i Marmorfjellene (Ngũ Hành Sơn) utenfor Danang. Dette er fem små kalksteinsfjell som er de sørligst av sitt slag i Vietnam. Fjellene har vært regnet som hellige helt siden Cham-folkets tid, og inne i de små og store grotter finnes det altere og templer. Den største av grottene, Huyen Khong, har et hull i toppen hvor solstrålene som slipper inn ligner på lyskastere. For oss som ikke var forberedt var det en flott overraskelse å plutselig komme inn i den nydelige grotten.

Videre nordover passerte vi Hai Van-passet som ligger i fjellkjeden Truong Son som går tvers gjennom Laos og Vietnam og som danner det geografiske og klimatiske skillet mellom sør og nord. Fjellene stenger for de kalde og fuktige vintervindene nordfra og er antakelig med på å gjøre Hué til Vietnams Bergen - her regner det mye og ofte. Også politisk og militært har fjellkjeden vært en naturlig grense. I riktig gammel tid var det her grensen mellom Cham-riket i sør og Dai Viet(de tidlige Vietnamesiske dynastiene) gikk, og ikke overraskende finnes det også nyere befestninger i passet. Disse ble opprinnelig bygget av franskmennene, men ble senere brukt av sør-vietnameserne og amerikanerne.

Utpå ettermiddagen ankom vi Hué, som var det samlede Vietnams første hovedstad (1802-1945). Den gang var det Nguyen-keiserne som styrte, og de etablerte sin keiserlige by som en kopi av den forbudte by i Beijing. Gjennom årene er byen blitt ødelagt av termitter, sykloner og krig, og i dag ligger det meste i ruiner. Deler av byen er blitt rekonstruert, og Hués monumenter har fått plass på UNESCOs verdensarvliste, men anlegget er fortsatt preget av forfall og ytterligere oppgradering er nok nødvendig hvis dette fortsatt skal være en turistattraksjon.

I guideboken vår står det at Hué ikke helt henger med i den økonomiske utviklingen som skjer i de andre store byene i Vietnam, og så vidt vi kan se henger de ikke helt med på turistfronten heller. Sammenliknet med Hoi An er det veldig lite turister her. Det har sikkert mange grunner - dårlig vær er nevnt som en - men vi tror at byen mangler en helhetlig satsing på turisme. Som sagt er byens hovedattraksjon i dårlig stand, og da vi forsøkte å oppsøke et par museer var det ene stengt og det andre vanskelig å finne.

Når et gjelder været så har vi hatt noen virkelig fine dager nå. Etter en kald start ble oppholdet i Hoi An preget av godt og varmt sommervær. Også i Hué var det fint og varmt i går, men vi følger med på værmeldingen og var derfor godt forberedt da det begynte å regne her i dag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mange flotte bilder! Har lurt litt på hvordan dere kom dere over Hain Van passet! Nesten Trollstegen, eller hva? Jeg ser dere har møtt regnet i Hue. Vi hadde også regn der, jeg tror det regner hele tiden i Hue! Håper dere har funnet et bra hotell. Gleder meg til å se dere! Klem, mamma :-)

Kjærester på tur sa...

Nydelig bilde av grotten hvor solstrålene slipper inn! Skal absolutt leie sykkel slik som dere i Hoi An, vil se landsbygda. Takk for mye fin inspirasjon. Herlig blogg!

Anette sa...

Takk for det! Vi vil gjerne både informere og inspirere. :-)