søndag 20. mars 2011

Fullmånefestival, sykkeltur og utflukt til My Son

Før vi forlater Hoi An vil vi gjerne skrive litt mer om noen av de fine opplevelsene vi har hatt mens vi har vært her, og vi begynner gjerne med å fortelle om fullmånefestivalen. Hver kveld med fullmåne så slukkes (nesten) alle elektriske lys i byen noen timer. I stedet tennes stearinlys og parafinlamper og så kjøper man papirlykter som settes på vannet for å gi lykke og hell. Det var utrolig stemningsfullt og selv om det var et tynt skydekke var himmelen ganske månelys. Vi tok ingen bilder selv, men har lånt dette fra Flickr. Vi vil vel ikke si at man behøver å planlegge reisen sin i forhold til dette, for det er alltid mye fint lys i Hoi An om kvelden, men er du her når det er fullmåne så må du iallefall komme deg ut i byen. :-)

Etter å ha vært i Hoi An noen dager, bestemte vi oss i går for å leie sykler og komme oss litt ut av byen. Syklene var uten gir, men det er bare fint når landskapet er så flatt som her. Vi trillet bare av gårde og var raskt ute av byen. Etterhvert valgte vi å svinge av på mindre veier som førte oss langs elver og jorder, gjennom landsbyer og et godt stykke ut på landet. Dagen ble et virkelig høydepunkt for oss. Det er jo dette vi vil: Se landet og menneskene som bor her, og spesielt i en så turistifisert by som Hoi An er det morsomt å komme såpass langt ut av byen at folk begynner å vinke og hilse.

I dag har vi også vært ute på tur. Sammen med en liten gruppe sammensatt av hyggelige turister fra hele verden, reiste vi med buss til My Son. My Son er et kompleks av hinduistiske templer som ble bygget mellom det 4. og det 14. århundre e.kr. av kongene i Champa-riket. På det meste var det 70 templer i My Son, i dag gjenstår bare ruinene av noen få. På 1930-tallet startet franske arkeologer restaureringen av templene, men i august 1969 ble hele området bombet av de amerikanske styrkene. Fortsatt er bombekratrene godt synlige og området omkring er regnet som farlig på grunn av mulige udetonerte miner.

Til slutt må vi nevne de fine motorsykkelhjelmene som finnes her i Vietnam. Hadde det ikke vært for at de tar så stor plass, så skulle vi absolutt ha kjøpt med oss hver vår hjelm hjem. Hjelmene er gjerne små og nette (og kanskje ikke så effektive?) og kommer i alle slags farger og fasonger. Vi er spesielt fasinert av kvinnehjelmene som er spesialkonstruert for å gi plass til en hestehale.

1 kommentar:

Ingeborg sa...

Har akkurat sett gjennom alle bildene deres fra Kambodsja og Vietnam - mye fint å se! Stadig spennende å følge dere på reisen.