onsdag 27. april 2011

Tigersprangskløften - en av verdens dypeste

Tigerspangkløften (Tiger Leaping Gorge) ligger midt mellom Lijang og Shangri La. En tur langs denne kløften er en flott naturopplevelse, men den er definitivt ikke noe for folk med høydeskrekk. Bussturen til Qiuotou som er inngangen, tar et par timer fra Lijang.



Vi startet ytterst i kløften og brukte to dager på turen, men om en har god tid kan en godt beregne mer. Fordelen med å starte ytterst er at en ikke har sett noe av den dramatisk skiftende naturen før en begynner å gå. Starter en innerst er det imidlertid enklere med offentlig kommunikasjon, siden det bare er en eller to rutebusser som kjører gjennom kløften per dag.



Vi hadde en lokal guide, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Stien er relativt godt merket med piler.

Vi startet på 1700m. Etter et par timers gange kom vi til Naxi village, der vi hadde lunsj. Det er flere muligheter for overnatting på turen. Før den harde stigningen opp til høyeste punkt på 2900m, finnes det en liten rasteplass der en blant annet får kjøpt drikke, sjokolade, chili og pot.



Stien følger fjellsiden, og det høyeste punktet på stien er langt fra toppene i kløften, som er over 5000 meter høye. Mange steder er det dramatisk utsyn både opp, ned og ut.



Etter seks timers effektiv gange kom vi til "Half way", som er et overnattingssted med nærmere 100 senger. Da hadde vi passert det mindre "Tea horse guesthouse" en time før. Opp til disse går det bilvei, så det mulig å bo her uten å gå stien.



Neste morgen tok det halvannen time ned til hovedveien og det usjarmerende Tinas Guesthouse, før den bratte nedstigningen til elven. Det er bratt men i tørt vær er det relativt greit å komme ned.

Mange klatrer samme vei tilbake, men turen bort til Woodys guesthouse var noe av det flotteste på hele turen. Så en av fordelene med guide er at guiden tar alle veivalgene for deg.



Da vi ankom Woodys traff vi en engelsk dame med høydeskrekk. Hun fortalt at hun hadde det flott her i det vakre landskapet, mens hun ventet på som mann som skulle bruke fire dager på sin vandring gjennom kløften.

Ingen kommentarer: