mandag 25. oktober 2010

Om å velge hotell

Vi har nå vært på reise kontinuerlig i 4 uker. I denne perioden har vi sovet maks 3 netter i samme seng. Det betyr at vi har foretatt en god del hotellvalg, og i dag tenkte vi å skrive litt om hvordan vi gjør det, samt komme med noen tanker om reiseguider og Tripadvisor.


La oss med en gang innrømme at vi nok har havnet på hoteller av noe høyere standard enn det vi i utgangspunktet hadde tenkt. Det kan være flere grunner til det, men vi skal ikke stikke under en stol at vi begynner å bli voksne og trives med en viss komfort. En annen ting er at det har vært relativt kaldt de fleste stedene vi har vært, og det betyr at det er viktig å ha det hyggelig inne. Kanskje oppholder vi oss også mer på rommet fordi vi er to. :-) En annen faktor som ikke skal undervurderes er at finanskrisen gjør at det er mye på markedet. Det gjør at vi til en viss grad kan velge og vrake, og da vil vi selvsagt ha et så bra hotell som mulig for pengene!

Etter disse ukene har vi også funnet ut hvordan vårt ideelle hotell skal være: Det må være rent, det må ligge et sted hvor vi ønsker å bo, det må ha gratis wifi, det bør servere frokost (vi har kommet fram til at en god frokost er viktig for oss) og det skal ikke koste for mye. I tillegg vil vi gjerne ha gode senger, god plass og serviceinnstilt og hyggelig personalet. Hvis det også er stille og vi får en kaffekoker (eller gratis kaffe i resepsjonen) er vi i nærheten av det perfekte. Og vi har funnet noen slike steder: Willa Carlton i Zakopane innfridde alle disse kravene, Danube Guest House i Budapest manglet bare en god frokost og Orestias Kastoria i Thessoloniki har så bra beliggenhet og så imøtekommende personale at de får høy stjerne til tross for litt harde madrasser og manglende frokost. Men aller hyggeligst så langt var Monastiri Guest House i Kalambaka (Meteora). Vi slet litt med å finne fram, og syntes i utgangspunktet det lå litt avsides til, men når man bare kan veien var beliggenheten slett ikke gal. Dette lille hotellet, og dets eiere, var så bra på alle måter, at det nesten var verdt turen til Kalambaka i seg selv.

Så hvordan finner vi hotellene vi bor på? I de fleste tilfellene forhåndsbestiller vi (en eller to dager i forveien), og vi tror det fungerer best de fleste steder. Eneste unntak er steder hvor vi vet at det er en overflod av gode hoteller – tett i tett, slik som det er i Delfi. Da kan det være like greit å titte innom flere steder før man bestemmer seg. Å ikke forhåndsbestille hotell i en stor by som Beograd, var derimot en tabbe, særlig fordi det viste seg å være dårlig med mellomklassehoteller der.

Når vi leter etter hoteller bruker vi både guideboken vår (som så langt har vært Lonely Planet) og Tripadvisor.com. Når vi har funnet fram til noen kandidater, sjekker vi hotellenes egne hjemmesider. For den som ikke kjenner Tripadvisor, så er det en tjeneste der turister og andre hotellgjester legger inn sine egne anmeldelser av hoteller og restauranter med mer. Vi har selv lagt inn anmeldelser der forresten.

En kombinasjon av guidebok og Tripadvisor har vist seg å gi gode resultater. Hvis et hotell både er listet i guideboken og har en høy karakter i Tripadvisor, skal det mye til for at det ikke er bra. Vi har også oppdaget at Tripadvisor har en egen kategori for BBs/Inns. Man skulle tro at dette ville være enklere og rimeligere overnattingssteder, men det er det ikke nødvendigvis. Det er derimot færre hoteller i denne kategorien, og det gjør det enklere for mindre hoteller å komme høyere opp på listen. Vi tror i alle fall at dette kan være en grunn til at noen hotelleiere velger å legge seg i denne kategorien. Og vi har funnet noen veldig bra hoteller her, for eksempel Athens Lotus hotel, hvor vi bor nå. Det fant vi som aller mest anbefalte BB/Inn i Athen, mens det viser seg å være et lite 4-stjerners hotell, som antakelig sliter litt pga finanskrisen. Prisen vi har fått (600 kr pr natt for et dobbeltrom inkl. frokost), er det i alle fall ikke noe å si på for et hotell av denne typen. Dette er for øvrig av de dyrere hotellene vi har bodd på, men det har noe å gjøre med prisnivået i denne byen. De andre stedene i Hellas har vi betalt rundt 400 kr pr natt. Det samme var prisnivået i Ungarn, mens vi i Polen betalte mellom 320 og 520 kr for et rom.

Men vi er også litt betenkte når det gjelder bruken av guidebøker og Tripadvisor. Hva med de stakkars hotellene som ikke blir listet? Det er jo ikke sikkert de er så mye dårligere. Dette vises aller tydeligst på små, turistifiserte steder som Delfi og Kalambaka. Som nevnt tidligere kryr det av hoteller i Delfi. De ligger ved siden av hverandre på rekke og rad, de ser omtrent like ut, har samme standard og koster det samme. Vi aner ikke hvor mange hoteller som finnes i byen, men i disse krisetider er det helt klart en overkapasitet. Det som skjer er at alle individuelle reisende, som bruker Lonely Planet og/eller Tripadvisor, havner på det samme hotellet – og de samme restaurantene. Det blir en skikkelig turistløype hvor noen få hoteller og restauranter får alle gjestene, og et sted med mange gjester får selvsagt enda flere gjester fordi alle skjønner at en restaurant med mange gjester er bedre enn en restaurant med få gjester. Vi opplevde dette både i Kalambaka og Delfi, hvor vi valgte restauranter pga at det fantes gjester der fra før. Da vi kom tilbake til hotellet og sjekket vår Lonely Planet, fant vi raskt ut at hypotesen stemte. Og for den som lurte: Maten var IKKE bedre på disse stedene enn på andre restauranter vi prøvde.

Så nå lurer vi på om vi må prøve noen nye strategier for å finne hoteller, slik at vi kanskje kan komme litt ut av Lonely Planet-løypa og heller støtte opp om noen gode hoteller som ennå ikke er kommet inn på listene. Kom gjerne med tips og kommentarer hvis du har noen ideer eller synspunkter på dette.

Og om noen lurer på om vi ikke begynner å bli litt slitne av all denne reisingen så er svaret at vi gleder oss veldig til å komme til Rhodos torsdag kveld. Vi har bestemt at det blir vår greske øy hvor vi skal puste ut i minst en uke!

5 kommentarer:

Lene sa...

En verden å utforske bare i hoteller ja :)
Kos dere videre!
Klem Lene

Margrethe sa...

Dere er flinke til å skrive underveis - og ikke bare tøys og tull. Så bra!

Kos dere videre.
Klem fra huset i vinteren i Volda - full av deilige stearinlys :)

Anette sa...

Tusen takk Margrethe, og god vinter til dere. :-)

Kari sa...

Og når man først har klart å bestemme seg for et hotell - hvor er det da billigst å bestille det fra? Jeg har sammenlignet samme hotell, samme tidsrom, på to forskjellige nettsteder, som begge var "billigst", og fant 33% forskjell...

Anette sa...

Vi liker best å bestille direkte fra hotellet. Hvis mulig sender vi bare en mail til dem. Hvis tilbudet deres skulle vise seg å være dyrere enn det du har funnet andre steder, så går det jo an å forhandle.