fredag 15. oktober 2010

På besøk i Balatonfüred

Og så reiste vi til Balatonfüred - med nok et somletog. Vi må understreke at ikke alle togene vi har tatt har vært somlete, og noen av dem har vært riktig fine, men vi blir i blant forundret over at det i Øst-Europa (og kanskje andre steder) fortsatt kjøres en del lange tog, med massevis av gamle vogner og nesten ingen passasjerer. Informasjonen er også ofte litt så-som-så, og det er ikke alltid lett å vite hva som er grunnen til at toget blir stående og vente på stasjonen. Stasjonsnavn kan det også være vrient å få med seg for de annonseres sjelden og det varierer veldig hvor godt stasjonene er merket.


Men nok om det! I Balatonfüred kom vi av på rett stasjon. Noe annet ville vært rart, ettersom jeg (Anette) har en lang historie i denne byen. Jeg kom hit første gang i 1979, og har i løpet av de 31 årene som har gått siden da, vært på besøk fem ganger. Første gang jeg var her traff jeg Gaspar, noe som endte opp i noen år med julekortskriving før kontakten ble gjenopptatt. I1986 tibragte Eirik (4 år) og jeg fire sommeruker hjemme hos familien til Gaspars søster, og siden har jeg kommet tilbake med ujevne mellomrom og alltid blitt mottatt som en god venn.

Og inten unntak denne gang! Helt fra Gaspar kom og møtte oss på stasjonen er vi blitt tatt særdeles godt vare på. Vi bor komfortabelt, får vasket klær, spiser deilig hjemmelaget ungarsk mat, får svar på alt vi lurer på og hjelp til alt vi trenger.

Som da vi sa vi gjerne ville på tur til Hévíz. En termalinnsjø som ligger et par kilometer vest for Balaton. Åpningstider og busstabeller var raskt sjekket, og vi kunne bare sette oss på bussen. Turen fra Balatonfüred til Hévíz går langs nordsiden av Balaton og tar drøyt 1 1/2 time. Det er en fin tur. Og Hévíz er virkelig verdt et besøk. Vi har aldri sett noe lignende: En hel innsjø med vann som holder nesten 30 grader hele året. Sjøen er full av vannliljer - og badegjester naturligvis. De fleste i baderinger, ettersom vannet er dypt. Midt i vannet er det bygget en paviljon med alt en badegjest kan ønske seg, og vannet under paviljon er enda varmere, så der må man sirkulere for å gi plass til nye badende. Det var helt herlig å svømme rundt i innsjøen, og når man tråkker bunnen strømmer mineralboblene opp.











I går var vi på sykkeltur. Det startet med at vi spurte om muligheten til å leie sykler, og straks var noen i gang med å ordne opp. Ettersom det ikke er sesong her nå, så er det minimalt med denslags tilbud, men naboene har jo sykler! Så da var den saken ordnet, og vi fikk en kjempefin tur Tihany rundt sammen med Zsuzsa og Adrian. Været var fint, selv om det var litt kaldt og det er helt nydelig her nå med alle høstfargene.

Også i dag har det vært utflukt. Med nesten hele familien har vi gått tur til utsiktstårnet i Tamashegy ovenfor byen. Turen ble avsluttet med nydelig hjemmelaget lunsj hos Zsuzsa den eldre.

Men nå har vi ikke tid til å skrive mer. Besøket i Balatonfüred er straks over. Nå pakker vi koffertene og om en knapp time sitter vi på toget til Budapest. Derfra går turen med nattog, og hvis alt går som planlagt er vi i Beograd klokken halv sju i morgen tidlig.

Ingen kommentarer: