mandag 11. oktober 2010

Gode forsetter











Så er vi allerede i Budapest. Etter noen dager i Eger, nordøst i Ungarn, tok vi somletoget hit i går. Ikke for det at tiden flyr. Egentlig er det utrolig at det bare er knapt to uker siden vi startet reisen - vi har jo opplevd så mye! Det er oppholdene på hvert enkelt sted som virker korte, mens reisen totalt sett virker lang.

I dag tenkte vi å skrive litt om hvordan det går med våre gode forsetter om at et sabattsår ikke helt kan være en ferie. Først av alt må vi bare innrømme at det ligner veldig - på ferie altså - men forsettene er som følger: Vi må bevege oss og helst trene litt jevnlig, vi kan ikke drikke alkohol hver dag, og vi må selvsagt også tenke litt over hva vi spiser.

Noen som lurer på hvordan det går? Når det gjelder trening og slikt, så går det ikke så verst. Vi har i løpet av den siste uken gått lange turer i tre nasjonalparker i tre forskjellige land, vi har vært i termalbadet i Eger to ganger, og i dag har vi virkelig tatt i! Vi dro til Szechenybadet i byparken rett etter frokost og ble der hele formiddagen. For ikke bare koste vi oss i det varme vannet, vi svømte også ganske mange meter i utendørsbassenget, og så ble vi med på to - 2 - runder med vanngymnastikk sammen med pensjonistene. Det virket som om treneren satte pris på å få med seg noen nye utøvere og vi tok skikkelig i, både i bein og armer. Treneren smilte oppmuntrende hele tiden, og da vi var ferdige klappet vi alle sammen for hverandre - akkurat som vi gjør på treningstimene hjemme.

Når det gjelder de to andre forsettene så går det heller ikke så verst. Vi spiser f.eks. sjelden dessert, men vi har vært på konditori et par ganger. Senest i dag. Det må innrømmes. Men det var et skikkelig gammelt og fint konditori, så opplevelsen må nesten klassifiseres som kultur. Og så var det det med alkoholen.


Mange av dere vet sikkert at det finnes mye og godt øl i Polen, så vi kunne jo ikke la være å smake på det der. Slovakia har en viss vinproduksjon, men de eksporterer lite, så hvis man skal få smakt den, må det skje der i landet. Alle skjønner vel at vi ikke kunne droppe det? Og så var det Ungarn da, og ikke minst Eger, byen med den verdensberømte vinen Egri Bikaver (okseblod fra Eger)1 . Vin er kultur i Ungarn! Så der har dere svaret. Men vi er allikevel ganske fornøyde med oss selv. I går ble nemlig den store årlige palinka2- og pølsefestivalen avsluttet her i Budapest, og etter å ha stått foran inngangen og tenkt oss grundig om, bestemte vi oss for å avstå fra festlighetene. Da var vi faktisk såpass fornøyde med oss selv, at vi gikk og feiret det med en riktig god flaske vin.


1. Navnet "Okseblod fra Eger" skal stamme fra den tyrkiske invasjonen av Eger i 1552. Den ungarske hæren var ikke stor, så for å motivere soldatene ble de servert god mat og vin. Ungarerne holdt stand og tyrkerne kunne ikke finne noen annen forklaring på at de klarte det, enn at det var blandet okseblod i vinen deres. Til slutt måtte tyrkerne gi seg.

2. Palinka er det tradisjonelle ungarske brennevinet.

6 kommentarer:

Lise Munthe sa...

Jeg ser etter nytt på bloggen hver dag, og leser interessert og ivrig når dere har skrevet noe nytt. Så det er ikke så farlig om jeg ikke får beskjed om nye innlegg! God klem :-)

Anette sa...

Det høres bra ut. Og du som bruker igoogle kan også legge det inn på startsiden din. Kanskje du kan få et barn eller barnebarn til å hjelpe deg. ;-) Klem fra Anette

Margrethe sa...

Jeg synes dere skal drikke og kose dere. Tenk å komme hjem og ikke vite hvordan den lokale alkoholen smaker!!! En skam!
Jeg skulle vært med og skålt med dere!

Forresten skulle jeg gjerne sett dere sammen med pensjonistene ;)
Men aller helst vil jeg vært der selv. Kos dere massevis. Jeg følger med ;)

God klem til begge!

Anette sa...

Tusen takk for hyggelig melding, Margrethe! Klemmer fra oss :-)

Ingeborg sa...

Skal dere ikke videre til Iran senere? Sikkert mindre alkohol der ;-) Kos dere!

Anette sa...

Ja - om ikke foer, saa regner vi med aa faa noen hvite dager der. :-)