Hanoi ble Vietnams hovedstad allerede i det 7. århundre. Fra 1010 til 1802 var byen med få avbrytelser det politiske senteret for et uavhengig land, noe som gjør byen til en av de eldste hovedsteder i Sørøst-Asia. Under Nguyendynastiet ble Hanoi imidlertid overskygget av Huế som ble den keiserlige hovedstad.
Vi bodde i byens gamle kvarter som ligger like ved Hoan Kiem-sjøen. På begynnelsen av 1900-tallet besto Hanoi av 36 gater i dette området. Hver gate var oppkalt etter den handelen som ble drevet i akkurat den gata, og fortsatt har gatene navn som Skomakergata og Silkegata. Overalt kryr det av restauranter og små kjøkken som tilbereder all slags gatemat, og da Anette og Lise deltok på et kokekurs en morgen, gikk turen først gjennom markedsgatene. Der finnes virkelig alt som kan (og ikke kan) spises. Ingen ting av det slaktete dyret går til spille, og av det mest eksotiske var kanskje grisetryner og kyllinghoder.
Men Hanoi består i dag av mer enn det gamle kvarteret. I tillegg til Hoan Kiem-sjøen finnes det flere andre sjøer i byen. Vest-sjøen er den største, og i området rundt denne finnes det mange templer og kafeer. I det franske kvarteret ligger gamle villaer og herskapshus, og det er her vi har funnet vår yndlingsrestaurant, Le Tonkin.
Ellers bør vi nevne vanndukketeateret, som var en veldig morsom opplevelse, og litteraturtempelet som er Vietnams eldste universitet grunnlagt i 1070. Dette er et viktig utfluktsmål for vietnamesere og hele området kryr av barn og ungdom på skoletur.
Etter tre fine dager i Hanoi var turen kommet til et obligatorisk Halong-bay-cruise. Vi har iallefall aldri hørt om noen som har vært i Hanoi uten å skulle ha med seg en tur til bukta med de karakteristiske kalksteinsøyene. Det står i bøkene at det skal være rundt 1900 øyer, men vår guide forsikret oss om at det tilsammen er mer enn 3000 øyer i bukta.