fredag 28. januar 2011

Rice & curry

I dag har vi gjort noe helt annet. Klokken 11 møtte vi opp hos Karuna på Sonias restaurant for å lære å lage Sri Lankisk mat. Vi var fire deltakere, alle skandinaver, og kurset startet med en tur til markedet i Galle. På vei tilbake var vi også innom en fiskedisk, og så var det på med forklærne og i gang med matlagingen.

Skal vi være ærlige så var det vel Karuna som stod for brorparten av kokingen, men vi hjalp da til med både hakking og røring, og det var veldig morsomt å få innsyn i hvordan den tradisjonelle maten tilberedes. Sri Lankas nasjonalrett er “rice and curry”, og det er som navnet sier ris som serveres sammen med flere ulike curryretter. På vårt kurs lagde vi til sammen 8 retter, foruten en chilisalsa og kokosroti. Ingredienser som går igjen i rettene er rødløk, hvitløk, kanel, karriblader, pandablader, gurkemeie, chiliflak, chilipulver, karri, kokoskrem og kokosmelk. Det brukes også en hel del kokosolje, så det er tydelig at Sri Lankisk mat ikke akkurat er slankemat, men rask å lage er den. De fleste rettene er klare på 20 minutter fra start til mål.

Kokosmelken og kokoskremen laget vi forresten selv (det var jo ikke en eneste hermetikkboks eller noe annen halvfabrikata i sikte). Det gjøres på følgende måte:
1 kokosnøtt deles i to. Kjøttet skrapes ut med en kokosnøttkvern. Kokosmassen blandes med to glass vann og blandes godt før kokosen krystes og væsken siles fra. Den væsken man sitter igjen med da er kokoskrem. Deretter gjentas prosessen, men det du sitter igjen med etter annen runde er ikke kokoskrem, men kokosmelk.

Da alle rettene var klare, var det bare å sette seg til bords og nyte måltidet, og vi kan love at det er den beste maten vi har smakt i Sri Lanka så langt!

4 kommentarer:

Ingeborg sa...

Pandablader?
Ingeborg

Anette og Jan sa...

Ja, det heter noe sånt... men man kan bruke sitrongress i stedet. :-)

Anonym sa...

Vi gleder oss til himmelske inspirerte middagsretter i Gydas vei :)Ho Jorid

Anette og Jan sa...

Det kan dere bare gjøre, men lurt å begynne å øve seg på chilien allerede nå. ;-)