fredag 28. januar 2011

Regn og flom på Sri Lanka

På Sri Lanka har det nå regnet unormalt mye og lenge. Det er flom i store deler av landet, spesielt i de nordlige og østlige provinsene. Forrige uke ble det på østkysten målt 312 millimeter nedbør i løpet av et døgn. Over 1 million mennesker er blitt hjemløse. De områdene som er hardest rammet er de samme som ble rammet av tsunamien i 2004 og borgerkrigen fra 2006-2008. I tillegg er det målt rekordlave temperaturer i Colombo, selv om det virker varmt nok på oss. Myndighetene har beregnet at de økonomiske konsekvensene av flommen vil bli et tap på 2,6 milliarder kroner, noe som tilsvarer 1,2% av BNP.

Flommen rammer landbruket hardt og den reduserte høsten er med på å bidra til å øke matvareprisene ytterliggere. Økende matvarepriser er, som mange vet, et problem i hele verden for tiden, og rammer naturligvis de fattige ekstra hardt. Oversvømmelsene ødelegger også sanitæranlegg og infrastruktur, og det er restriksjoner på tungtransport av frykt for jordras. Det er også et problem at miner som ikke er fjernet etter borgerkrigen, flytter på seg med flommen og skaper stor usikkerhet i enkelte områder.

I tillegg vil flom og regn slå ut på andre sektorer, bl.a. turismen. Området i syd, hvor vi er nå, er ikke spesielt rammet, men tilbakevendende turister forteller at de aldri tidligere har opplevd regn her etter jul. Nå regner det hver dag – enten en liten skur eller et mer jevnt og trutt regnvær som vi har hatt i dag. Mange frykter at det ustabile været vil resultere i at folk velger andre reisemål enn dette, og det med rette. Hadde vi ikke allerede kjøpt flybilletten hit før vi reiste fra Norge, hadde vi antakelig hoppet over Sri Lanka på reisen vår, og selv om vi har vært innstilt på å gjøre et forsøk på å reise innover i landet, så tror vi nå at vi dropper det. Vi reiser nok istedet videre til Thailand en av de første dagene.

Ingen kommentarer: