lørdag 14. mai 2011

Templer, geishaer og god mat i Kyoto

Det er ingen tvil om at Kyoto er Japans kulturelle hjerte. Byen har mer enn 1600 Buddhist-templer og 400 Shinto-altre og i løpet av fire dager har vi vært innom 10 av dem. Heldigvis har vi ennå ikke blitt "tempel-trøtte", for det er stadig noe som overrasker - enten en spesielt vakker hage, som i Ginkakuji, et vakkert bygg, som i Kinkakuji eller en fire kilometer lang fjellsti, overbygget med hundrevis av røde toriier, som i Fushima-Inari Taisha. Zen-templene er gjerne omgitt av steinhager, fulle av symboltunge trær, blomster, vann og småstein raket i forskjellige mønstre og formasjoner. I en av hagene i Daitokuji fikk vi utdelt en liten guidebok hvor vi kunne lese om betydningen av hvert eneste element i den lille hagen, men vi må vel innrømme at vi ikke tok oss tid til å kontemplere over absolutt alt.












Vi kom til Kyoto med et voldsomt regnvær, og hvis vi skal lete etter en god ting med det, så må det være de flotte grønnfargene. I tempelhagene i Kyoto er det mye av en type lønnetrær med massevis av små blader. De er nydelige når de er grønne, men det skal være helt fantastisk når de blir røde om høsten. Ved siden av kirsebærblomstringen - som vi dessverre ikke rakk - er nok høsten den travleste turistsesongen her.

Men Kyoto har mer enn templer, ikke minst fornøyelseskvarteret Gion. I dette området finnes det fortsatt gater med eksklusive tehus og restauranter i gamle 1600-tallshus. På disse stedene er det geishaene holder til, og den som gjerne vil se en geisha eller en maiko (geisha-lærling) bør oppholde seg i disse gatene når de er på vei til sine avtaler om ettermiddagen. Vi var heldige og fikk sett en geisha på nært hold en ettermiddag, men enda mer stas var det å oppdage en virkelig flott en på vei til middag med et par klienter kvelden etter. Det er noe fasinerende med disse kvinnene som fortsatt ivaretar mange hundre år gamle tradisjoner hvor hovedoppgaven er at de skal underholde og glede menn.

Selv har vi både gledet oss og spist godt i Kyoto. Kanskje er det tilfeldig, men for oss har Japan så langt vært en veldig sosial opplevelse. På mange typer restauranter sitter man rundt disken og spiser, og det gjør det lett å komme i kontakt med folk. Vi har både truffet turister fra Sapporo, morsomme briter og et lokalt par som var ute for å feire sin 37. bryllupsdag. I tillegg har vi snakket med andre turister både på toget og hjemme på "herberget" vårt. I Kyoto har vi bodd veldig bra på B&B Juno, som drives av et vestlig par. Selv om huset er i gammel japansk stil, og vi har sovet på madrasser (futoner) på gulvet (tatamimatter), er det selvfølgelig veldig avslappende å forholde seg til et vertskap med likere kulturell bakgrunn - og vi har satt spesielt stor pris på vår østerikske vertinnes sans for god kaffe. Av restauranter vil vi spesielt anbefale Grotto, hvor vi for 350 kroner kunne spise oss gjennom ni retter med japanske spesialiteter. Vi kom over det ved en tilfeldighet (fordi vi bodde rett i nærheten), men fikk etterpå vite at stedet både er listet i alle guidebøkene og ligger som nummer fire på Tripadvisors liste over anbefalte restauranter i Kyoto.

Ingen kommentarer: