onsdag 8. juni 2011

Fire dager i Seoul

Fra Gyeongju gikk turen med KTX til Seoul. KTX er Sør-Koreas Shinkansen, men ikke like presist og heller ikke fullt så komfortabelt som sin japanske søster. Derimot gikk det fort, og turen som med vanlig tog tar over fire timer, var nå unnagjort på under halve tiden.

Vi hadde lagt inn godt med tid i Soul og tenkt at vi kanskje skulle ta et par dagsturer herfra, men vi har reist mye i det siste! Etter å ha sjekket inn på komfortable Seoul Garden slo vi opp i Lonely Planet-guiden vår og oppdaget at deres "Four days in Seoul" så ut til å inneholde mer enn nok av morsomme og interessante opplevelser. Vi bestemte oss derfor for å holde oss i byen og la Lonely Planet bestemme (iallefall en del) av hva vi skulle gjøre.

Av minneverdige opplevelser kan vi nevne:


Guidet tur i slottet Changeokgung og den hemmelige (forbudte) hagen Biwon. Denne hagen skal være en av de vakreste i Korea, ja i hele Øst-Asia i følge vår guide. Det var en fin tur gjennom en stor park med gamle trær, paviljonger og dammer, og akkurat som i Japan, er vi sikre på at høsten må være den aller vakreste årstiden her. Det var også under denne omvisningen vi fikk lære at koreansk slett ikke skrives med litt annerledes kinesiske tegn, som vi hadde trodd. Koreansk skrives med Hangul - et nesten helt korrekt fonetisk alfabet, som det visstnok ikke skal være så vanskelig å lære.

Utendørskonsert med Sonwha Arts High School Symphony Orchestra and Chamber Music Concert på Seoul Plaza. På denne store grønne plassen midt i sentrum, holdes det gratiskonserter de fleste kveldene i sommerhalvåret. Vi fikk høre et fint program med variert klassisk musikk, og syntes det var veldig hyggelig å sitte der på gresset (på utdelte sitteunderlag) sammen med koreanere i alle aldre og fasonger.



Loneley Planets "Night walking tour" startet i sentrum i skumringen og fikk oss til å oppdage noen små perler som vi ikke hadde lagt merke til tidligere, blant annet det lille tempelet Hwangudan som ligger gjemt inne i en hotellhage. Turen endte med en tur opp til det 250 meter høye Seoul-tower sent på kvelden. Tårnet ligger høyt oppe i Namsan-åsen og turen dit inkluderer både taubane og verdens raskeste heis.

Sykkeltur lang Han-elven var også et godt forslag fra Lonely Planet, og i går leide vi en tandem i Yeouido-parken og syklet et par timer på de fine sykkelstiene langs elven. Både parken og elvebredden er nydelig opparbeidet med blomster - og trimanlegg, som tydeligvis blir verdsatt av byens innbyggere.

Leeum, Samsung Museum of Art er det eneste museet vi har besøkt i Seoul, og det var virkelig et lekkert museum. Det består av et museum med tradisjonell koreansk kunst som celadon, porselen, kalligrafi, og et museum med moderne koreansk og internasjonal kunst. Det var ikke bare de enkelte kunstverkene som var fine, men også måten de var utstilt på. Med audioguider i form av Samsung PDA'er med både lyd, tekst og bilder, fikk vi virkelig mye ut av dette besøket.

På Chongdong-teateret fikk vi med oss forestillingen "Miso - original Korean musical". Vi var kanskje ørlite skeptiske til et koreansk musikalshow som blander tradisjonell musikk, sang, perkusjon og viftedans, men det var helt ubegrunnet. Det var et morsomt og fargerikt og veldig profesjonelt show.

I tillegg til dette har vi selvsagt både ruslet og shoppet og vi har endelig spist ordentlig god koreansk mat - ved flere anledninger. Vi har både spist god bulgogi, grillet fisk og i går fikk vi endelig smakt på rå fisk slik man gjør det i Korea.

Som dere skjønner har Seoul mye å by på. Den 600 år gamle hovedstaden har hatt et hardt liv og ble helt ødelagt under Koreakrigen på 1950-tallet. Etter krigen måtte byen bygges raskt opp igjen og resultatet ble kanskje ikke så vakkert. Fra 2010 er Seoul "The World Design Capital" og det gjøres mye for å forskjønne byen. Et eksempel på det er en bekk midt i sentrum, som nå er gjenåpnet og hvor det er anlagt gangveier og grøntanlegg langs bredden.


Vi kaller dette innlegget for "Fire dager i Seoul", men vårt opphold her er faktisk på fem dager - den femte er i dag. Dette er den aller siste dagen av det som tilsammen er blitt mer enn et halvt år på reise og det ville vi gjøre noe spesielt ut av. Vi bestemte oss derfor for å spise lunsj på "Pierre Gaignard a Seoul", den kjente franske kokkens filial i Seoul. Vi vet at ikke alle er like opptatt av mat som oss, men for den som synes det kan være stas med et gourmetmåltid i eksklusive omgivelser er det et tips å oppsøke slike restauranter til lunsj. En lunsjmeny gir mulighet til å prøve mange smaker samtidig som det ikke tar helt av - hverken for magen eller lommeboka. Nå må det sies at magen ble mer enn vel forsynt av Pierres lunsjmeny (og helt billig var det heller ikke), men det var virkelig staselig med et slikt måltid i 35. etasje med utsikt over byen. Når vi teller etter kommer vi frem til at vi fikk 19 forskjellige ting å putte i munnen, og da holder vi drikkevarene utenfor. Det som var ekstra morsomt var at vi etter måltidet fikk en omvisning av den hyggelige restaurantsjefen. På kjøkkenet fikk vi hilse på chefen (ikke Pierre) og se hvor stort et sånt kjøkken er, og hvor mange som jobber der. Da vi kom inn var han iferd med å informere alle kelnerne om en ny meny. Det innebærer naturligvis at alle må smake på rettene for å vite hva det er de snakker om.

Med denne utskeielse setter vi punktum for reisen vår. 

3 kommentarer:

Margrethe :) sa...

Nesten litt rart å lese dette siste innlegget. Føler at jeg har fulgt dere og vært litt med på turen.

Ønsker dere riktig god tur hjem - og kjenner at jeg blir veldig sulten når du skriver om dette deilige siste måltidet deres ;)

God klem til dere begge!

Anette sa...

Tusen takk. Vel hjemme nå. :-)

Tarjei Vassbotn sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.