lørdag 4. juni 2011

Gyeongju - en gammel hovedstad i Korea


Gyeongju var hovedstaden i det gamle kongedømmet Silla (57 BC - 935 AD), som regjerte over mesteparten av den koreanske halvøya mellom det 7. og det 9. århundret. På den tiden var Silla en av de mest avanserte sivilisasjonene i verden. Ingen andre steder i Sør-Korea fines det flere graver, templer, pagoder, Buddhastatuer og slottsruiner enn i dette området. På vår vei fra Busan til Seoul la vi inn et tredagers stopp i denne byen, og for å få et best mulig inntrykk av koreanske tradisjoner, bestemte vi oss for å bo i en hanok - et tradisjonelt koreansk hus.


Sarangchae er et hostel som ligger i en hanok, og det var et veldig hyggelig sted å bo. Til tross for (eller på grunn av) de enkel forholdene var det helt fullt, og en veldig fin atmosfære. Vi hadde bestilt et rom med eget bad, og badet var fint! Rommet var også fint, men veldig lite (8 kvadratmeter). Det var av den tradisjonelle typen og det betyr at vi sov på en helt tynn madrass rett på gulvet. I motsetning til i Japan var det ingen myke tatamimatter på gulvet her, bare hardt tregulv. Derimot var gulvet oppvarmet. Dette kalles ondol. I gamle dager ble gulvene varmet opp ved hjelp av ved og varm røyk, men i dag er det antakelig gass eller elektrisitet som gjør jobben. Det var en interessant erfaring, men vi legger ikke skjul på at det var hardt. Det er mulig man kan vende seg til det etter noen uker, men vi synes det holdt med tre netter.


Severdighetene i Gyeongju omfatter blant annet en park med 23 store grønne gravhauger. Her ble de gamle Silla-kongene og familiene deres begravet, og en av gravene er åpnet slik at vi kunne komme inn og få et inntrykk av konstruksjonen. Også utenfor parken finnes det gravhauger, samt åser med turveier, et astrologisk observatorium fra 600-tallet og en vakker hage med en dam med vannliljer og gullfisk. Byen har også et fint museum der skattene fra de mange gravhaugene finnes.


Men Gyeongjus severdigheter ligger ikke bare inne i byen. Veldig mye av det som er verdt å se ligger spredt rundt omkring og er ikke så lett å komme til uten eget kjøretøy. Vi vurderte å leie en scooter, men i Sør-Korea må man ha internasjonalt førerkort for å få lov til det, så da var buss eneste alternativ. Den ene dagen reiste vi til Bulguksatempelet og Seokguramgrotten. Tempelet skal være "the crowning glory" av Silla-arkitekuren. Det er iallefall fint og ligger vakkert til i åssiden. Grotten ligger et par kilometer lenger oppe i åsen (tilgjengelig med buss eller via en fint opparbeidet gangvei), og var innhyllet i tåket da vi var der. Begge stedene var, i likhet med severdighetene i byen, fulle av skoleklasser på tur.


Siste dag i Gyoengju gikk turen nordover til Yangdong, en tradisjonell landsby fra Koreas siste dynasti, Joseondynastiet (1392-1910). Vi trodde vi skulle til et folkemuseum, men det viste seg ikke å stemme. I Yangdong bor det fortsatt folk, men ettersom landsbyen står på UNESCOs verdensarvliste er de ikke uvante med besøk. Samtidig er landsbyen forbausende ukommersiell. Vi kunne vel nesten ønske at den var mer kommersiell (iallefall ha flere kafeer) der vi gikk omkring i den stekende solen. Heldigvis fant vi til slutt en hyggelig dame som laget iskaffe til oss og som lot oss smake på den koreanske spesialiteten Sujeonggwa, en søt drikk laget av blant annet kanel og ingefær.


Når det gjelder mat så må vi innrømme at det koreanske kjøkken foreløpig ikke har nådd helt opp på yndlingslisten vår. De spiser en del suppe her, og det er ofte godt, men det samme kan dessverre ikke sies om det gråkokte kjøttet. Vi er heller ikke helt enig om hvor godt vi liker kimchi, gjærete grønnsaker med chili som serveres som siderett til alle måltider. Derimot fikk vi en deilig kylling med chili og løk til middag i går, så det er tydelig at de kan hvis de vil. ;-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har dere prøvd bulgogi? Det ble familiens favorittrett da vi var i Korea. Kimchi er for spesielt interesserte. :)

Anette sa...

Vi har prøvd det, en gang. Ikke så aller verst, men veldig trist gråkokt kjøtt. Får kanskje gi det en ny sjanse. Men i går fikk vi en gryte med nudler og pølse og kimchi som ble kokt på bordet vårt. Det var overraskende godt. :-)