mandag 27. september 2010

Visum til Iran

Så er sommeren over og vi kan endelig pakke kofferten og starte på vår reise som i to etapper skal gå "Asia rundt". Første etappe ender i Dubai før jul, og vi regner med at Iran blir det klart mest eksotiske landet på denne delen av reisen. Iran er også det eneste av landene vi skal besøke nå som det krever litt planlegging å komme til, og det er det vi vil gi noen tips om her.

Før vi oppsøkte den iranske ambassaden for å søke visum, leste vi selvsagt alt som står på ambassadens hjemmesider og vi sjekket guidebøkene. Ettersom det var relativt stort sprik mellom det som sto i disse to kildene, regnet vi ambassadens hjemmesider som mest aktuell for oss. Guideboka vår er tross alt utenlandsk, og alt er som regel enklere for oss greie nordmenn. ;-)

Uten å gjøre dette alt for langt, skal vi bare kort oppsummer våre erfaringer, slik at andre kan forholde seg til det hvis de ønsker:

1) For å få visum må man ha en invitasjon/hotellreservasjon. Det står ingen ting om dette på ambassadens hjemmesider, men sånn er det. Etter første bomtur, dro vi hjem og skaffet oss en hotellreservasjon for tre netter i Teheran, og det var tilstrekkelig selv om vi har fått opphold i 15 dager. Problemet er å finne et hotell som faktisk svarer raskt og som sender deg en bekreftelse i et format som aksepteres. Vi fikk - etter et par purringer - en bekreftelse pr epost, som så ganske formell ut, og den ble godkjent av ambassaden.
2) Ta med to passbilder. Vi vet ikke om kvinner MÅ ha dekket til håret på fotografiet og/eller ved oppmøte i ambassaden, men vi ser at det anbefales og det føltes ikke påtatt.
3) Det står at man skal medbringe kr 60 i frimerker, men det var det ingen som ba om, men kopi av passet ville de ha.
4) Skjemaet som man må be om å få ved ankomst ambassaden, skal fylles ut i alle felt - står det. Vi fylte ikke ut feltet for hvilke land vi tidligere har besøkt, og det var heller ingen som spurte om det.
5) Passene ble returnert til oss pr rekommandert post. Vi fikk beskjed om at det ville ta 5 dager, som vi tenkte ville si 7-8 dager i realiteten, men vi fikk ikke passene før etter 14 dager.

Og hvis noen lurer på hvorfor vi ikke startet prosessen med å få visum tidligere, så skyldes det at visumet kun er gyldig i 3 måneder fra det blir utstedt, og når man skal på en tur som går over flere måneder betyr det at det heller ikke kan ordnes for tidlig.

Men nå er alle formaliteter ordnet og vi konsentrerer oss om å velge ut hva som får være med i kofferten. I morgen tidlig går turen til Gardermoen og derfra videre med fly til Gdansk i Polen.

Kilder:


7 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Anette og Jan. Så langt så bra. Håper flyturen gikk greit. Klem pappa

Rebekka sa...

Hei Jan & Anette! Nå er bloggen deres lagret på favoritter, så nå gleder jeg meg til å klikke meg inn på den støtt og stadig og følge med på turen. Fine bilder fra både Gdansk og Tjøme. Kos dere videre i Gdansk. Klem fra Rebekka :-)

Elisabeth sa...

Gratulerer med dagen :) Kos dere!

Anonym sa...

Hei Anette. Gratulerer med dagen. Hils Jan. Klem fra annonym pappa

Anette sa...

Tusen takk for hyggelige meldinger og gratulasjoner. Hilsen Anette :-)

Stian sa...

Hei, likte bloggen deres veldig godt. Jeg og en venn planlegger en reise til Iran. Vi sliter litt med den hotellreservasjons delen angående visumet. Vi har ennå ikke vært på ambassaden men vi er litt usikker på om dem ennå krever å se bookingreservasjon. Vi lurer derfor på om dere har noe tips om hotell vi kan bruke?
kan kontaktes på saskjul@hotmail.com
Vennlig hilsen Stian.

Anette sa...

Svar er sendt på epost - og blogginnleggene fra Iran finnes under 2010, november og desember. Men det har du forhåpentligvis oppdaget. :-)