fredag 8. oktober 2010

Fra Polen til Ungarn med et kort stopp i Slovakia

Etter en drøy uke i Polen var vi klare for et nytt land. Guideboken vår beskriver reisen fra Zakopane til Slovakia som en kronglete sak, der man først tar en buss til grensen, spaserer over, og så finner en ny buss på den andre siden. Heldigvis er det enklere: Det går en liten buss (med panormavinduer) flere ganger om dagen, direkte fra Zakopane til Poprad med stopp i flere av Tatralandsbyene i Slovakia, bl.a. Tatranska Lomnica og Stary Smocovec. Vår reise, som gikk til Tatranska Lomnica tok en drøy time og kostet oss det samme som en trikkebillett i Oslo.

Men i Slovakia gjorde vi dessverre flere” tabber”:

Vi kom på feil tid! Hovedattraksjonen i Tatranska Lomnica er en kabelbane som tar deg opp til en topp på 2634 meter. Dessverre var den øverste heisen, som tar deg opp de siste 900 metrene, stengt for vedlikehold. Den av oss med antydning til høydeskrekk, tenkte – da hun så hvordan den banen steg rett til værs - at det kanskje var noen høyere og beskyttende makter som sto bak. Men det hadde sikkert vært fantastisk å komme så høyt ettersom det var så nydelig vær og vi forventet bedre utsyn enn fra den lavere og totalt tåkefylte toppen vi besøkte i Polen.

Den neste tabben var å ikke ha bedre oversikt over de forskjellige stiene da vi bestemte oss for å bruke beina ned igjen fra Skalnate Pleso, stasjonen på 1700 meter som vi tross alt kom opp til. Vi kom oss da ned, men partiene nedover den røde slalåmløypa er ikke de mest sjarmerende vi har gått.

Den siste tabben oppdaget vi da vi gikk innom det fantastiske Grand Hotel Praha, som ligger som et eventyrslott under de høye fjellene. Ikke at det var noe galt med Penzion Encian, men det viste seg at prisen for en overnatting på Grand slett ikke var avskrekkende, og det hadde vært morsomt å bo på det flotte gamle hotellet fra før 1900.



Men for all del: Tatranska Lomnica er et nydelig og fredfullt sted, og vi har reflektert litt over forskjellene på feriestedene på den polske og slovakiske siden av Tatrafjellene. To tredjedeler av fjellene ligger i Slovakia – et lite land med ca 5 mill innbyggere. Her ferierer man i relativt små landsbyer, og etter hva vi hører er turgåing en typisk slovakisk aktivitet. Turismen i de polske Tatrafjellene er derimot i stor grad konsentrert i én by – Zakopane – hvor de 30 millionene polakker strømmer til for å gå i kø (gjerne på høye hæler) på akkurat de samme veiene.

Den stengte heisen, samt det faktum at toget til Ungarn gikk sent på dagen, gjorde at vi bare ble i Slovakia en natt. I går ettermiddag startet så reisen hit til Eger i Ungarn. Den tok ca 7 timer og 5 tog, men vi ankom før leggetid og skal nå ut og utforske byen, samt feire vår første bryllupsdag.

4 kommentarer:

Lise Munthe sa...

Ja, gratulerer med dagen da! Håper dere finner et koselig lite sted å spise bryllupsmiddagen på!

Anette sa...

Tusen takk. Nå skal vi ut og spise på en av byens beste restauranter. :-)

Ingeborg sa...

Gratulerer med dagen! Det er spennende å lese bloggen dere lager fra de ikke helt vanlige reisemålene ;-)

Anette sa...

Tusen takk, Ingeborg!